Wiki Lassen Informatie TIG

TIG Lassen

DROSTE BEJAH heeft jarenlange ervaring op het gebied van TIG lassen. Wij beschikken over meerdere lasrobots met verschillende laadstations. Hierdoor kan de lasrobot optimaal gevuld worden. Sommige robots zijn voorzien van een manipulator. In onze eigen engineer afdeling en gereedschapsmakerij ontwikkelen en vervaardigen wij zelfstandig de specifieke lasmallen.

TIG Lassen Wiki informatie

TIG is de afkorting voor Tungsten Inert Gas en dankt zijn naam aan de Engelse naam voor wolfraam (tungsten) en het gebruik van een inert gas. Bij TIG-lassen wordt de warmte verkregen door een plasma-boog te trekken tussen een wolfraam elektrode en het werkstuk. Door de hoge smelttemperatuur van wolfraam (3410 °C) is dit een niet afsmeltende elektrode. De temperatuur van het werkstuk ligt tussen de 6000 à 7000 graden, maar door de koelende werking van het langsstromende beschermgas heeft de elektrode maar een derde van de temperatuur van het werkstuk. Het toevoegmateriaal wordt apart, handmatig, in het smeltbad toegevoegd.

Doordat de temperatuur bij deze manier van lassen veel hoger wordt dan bij bv. MIG/MAG lassen, kan geen CO2 worden gebruikt. Bij deze hoge temperatuur is CO2 instabiel en vrije zuurstof tast dan het metaal aan. Edelgassen zoals argon en helium hebben dit bezwaar niet.

Het toepassingsgebied van TIG-lassen is vooral hooggelegeerd staal (RVS, roestvast staal) of aluminium. Het wordt ook regelmatig gebruikt voor laaggelegeerd staal met dunne plaatdiktes daar de lassnelheid vrij laag is. Aluminium, aluminiumlegeringen, magnesiumlegeringen en aluminiumbronzen worden met wisselstroom gelast, de rest met gelijkstroom. Deze wisselstroom is nodig om te zorgen dat de beschermende oxidelaag van het object wordt 'weggestraald'. Nadeel hiervan is wel dat de wolfraamelektrode daardoor heter wordt en gedeeltelijk smelt, waardoor deze een ronde punt krijgt en een minder smalle las mogelijk is dan bij gelijkstroomlassen met een scherp geslepen elektrode-punt.

Met TIG-lassen kan de hoogste laskwaliteit bereikt worden. Wel is TIG lassen de moeilijkste vorm van lassen. Dit komt doordat, in tegenstelling tot elektrode- en het MIG/MAG-lassen, hier ook nog manueel vuldraad toegevoegd moet worden. Sommige toestellen kunnen uitgerust worden met een pedaal om de stroomsterkte te regelen. Die neemt dan de functie van de toortsschakelaar over. Een andere optie is een uitgebreid slangenpakket met een extra draaiknop op de TIG-toorts.

 

Brosis.nl Hosting en Design Site to Edit CMS